luni, 13 octombrie 2014

Faina de soia avantaje de consum





Faina de soia se obtine prin macinarea boabelor galbene de soia. Capacitatea de absorbtie a apei de catre faina de soia este mult mai mare decat cea a fainii de grau. In combinatie cu faina de grau, faina de soia se foloseste la prepararea painii integrale sau a diferitelor produse de patiserie. Faina de soia are un atu in plus fata de faina de grau: se foloseste pentru prepararea painii pentru persoanele care sufera de diabet.

Preparatele din faina de soia sunt bogate in proteine si in acizi polinesaturati (elemente indispensabile construirii tesuturilor organismului). Faina de soia nu contine colesterol, este ideala pentru persoanele ce sufera de intoleranta la lactoza. Faina de soia nu contine gluten si este bogata in materii grase insa saraca in amidon. Valoarea energetica a fainii de soia este de 451 de calorii/100 grame, echivalentul a 41g de proteine, 23g de lipide si 20g de glucide.

Faina de soia este un produs pe care il putem incorpora cu usurinta in alimentatia noastra, ne va ajuta sa avem o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Faina de soia contine vitamine din grupa B, vitamina E, magneziu, fosfor si calciu. In ceea ce priveste acizii aminati, faina de soia contine opt acizi aminati esentiali pe care corpul nostru nu ii poate fabrica.

Deoarece proteinele din soia sunt net superioare celor de origine animala sau celor aflate in cereale, faina de soia are un avantaj deloc de neglijat, acela de a menine calciul in oase. Faina de soia este remineralizanta, energizanta si echilibranta, contribuie la cresterea scheletului osos, a masei musculare, amelioreaza in mod considerabil digestia, amelioreaza circulatia sanguina.

Faina de soia are un indice glicemic scazut si dupa cum spuneam mai sus, este ideala pentru persoanele intolerante la grau, pentru orice persoana a carei nevoi nutritionale in proteine, magneziu si fier sunt ridicate: stres, episoade de oboseala, sportivi, adolescenti si femei. Bogata in izoflavoni de soia care mimeaza actiunea estrogenilor, faina de soia contribuie la reducerea tulburarilor din perioada de menopauza.

In cadrul bucatariei dietetice, lecitina continuta de faina de soia permite reducerea cantitatilor de oua si de unt datorita unor proprietati emulsifiante.

Faina de soia este recomandata in urmatoarele cazuri:

• Menopauza ca sursa de fitoestrogeni (estrogeni naturali);

• Un regim fara grau;

• O alimentatie bogata in fier si in magneziu;

• Stabilizarea greutatii;

• In caz de hipoglicemie;

• Regim sarac in colesterol, izoflavonii au o actiune hipocolesterolemianta;

• Faina de soia are un indice glicemic scazut;

Iata cateva retete pe baza de faina de soia

Chiftele de soia â€" inmoaie faina de soia in apa rece timp de doua ore pana cand devine asemeni unui aluat. Adauga un cartof dat prin razatoare, bine scurs, o ceapa tocata marunt, usturoi razuit, patrunjel, marar, sare. Se amesteca toate ingredientele si se lasa timp de o ora la rece. Dupa care se formeaza chifele si se pun la prajit.

Budinca de soia â€" compozitia este aceeasi ca si la chiftelele din soia doar ca aceasta se pune intr-o forma unsa cu ulei si se pune la copt timp de 40-50 de minute.

http://www.pirifan.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu